Kapcsolat

Miénk a Színpad Egyesület
1077 Budapest, Jósika utca 22.

Telefon: +36 70 242-8757

email: szervezes@kacsohpongracszinhaz.hu

KSZ

Volt egyszer egy Király Színház (ERöMŰVHÁZ)

2019-ben az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően létrehoztuk a "Volt egyszer egy Király Színház" című előadássorozatunkat (3 előadás). Az előadások során 54 zeneszámot hallhatott a közönség. Ezt az előadássorozatot 3 év kutatómunka előzte meg.

Az előadások során a nézők elé tárjuk, hogyan is született a magyar operett a Király utcában. Ez a színház volt az első budapesti teátrum, mely felkarolta a magyar operett ügyét. 1903-ban nyitotta meg kapuit, 20 évvel megelőzve az Operettszínházat (1923). Ebben a színházban csendültek fel először a Csárdáskirálynő, Sybill, Gül Baba, Mágnás Miska, János vitéz és a Marica grófnő  mai napig sokat játszott dalai, színpadán több mint 150  magyar operettet mutattak be. Előadássorozatunk középpontjában a Király Színházban játszott operettek, azok szerzői, és a színház igazgatóinak munkássága áll, mely lehetővé tette, hogy a magyar operett hungarikummá váljon.

Az előadássorozat sikeresnek mondható, mert egyre többen voltak rá kíváncsiak. A sikerünk kulcsa az egyediségében rejlik, mert túlléptünk a hagyományos gála műsorok keretein. Az előadásokat úgy építettük fel, hogy az ismert operett számok mellett bemutatunk olyanokat is, amelyeket már rég nem hallottak, és olyanokat is, amelyeket az 50-es évek óta nem énekelt senki.

Az énekek mellett nagy hangsúlyt fektettünk a kor művelődéstörténeti bemutatására is. A történetekkel és jelenetekkel bevezettük a nézőket a Király Színház és a magyar operett múltjába. Így a néző jobban megismerhette az adott zeneszerzőt és a művek keletkezésének hátterét, történetét.