Kapcsolat

Miénk a Színpad Egyesület
1077 Budapest, Jósika utca 22.

Telefon: +36 70 242-8757

email: szervezes@kacsohpongracszinhaz.hu

Operett Program

               Tisztelt Rendezvényszervező!

Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani egyedülálló Operett Programunkat!

Fontos feladatunknak tartjuk a magyar operett megmentését, a méltatlanul elfeledett dalok és művek felkutatását, bemutatását. Ilyen típusú tevékenységet Magyarországon csak mi végzünk,ezért  hazánkban ez jelenleg egyedülálló.

A magyar operett 2013-ban hungarikum lett, így lett az első és egyetlen színházi műfaj, amely elnyerte e megtisztelő címet.

Mi is szeretnénk kivenni a részünket a hagyomány ápolásában, ezért olyan műveket szeretnénk megmenteni, amelyek megérdemlik, hogy újra felfedezzék. Nagykövetségi programunk több éves kutatómunka eredménye, melyet már több budapesti helyszínen rendszeresen viszünk színre, folyton megújulva.

Előadásaink immár több évadot is megéltek az egyes intézményekben.


Már működő programok:

PIKHáz - Miénk az Operett

2017 februárjában a PIKHáz felkérésére létrehoztuk az első magyar operett-klubot. 2019-ben a harmadik évadunkat kezdtük itt, ahol hónapról hónapra feldolgozunk egy-egy szerzőt, témát vagy operettet. Előadásaink során az énekek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kor művelődéstörténeti bemutatására is, ezáltal a nézők jobban megismerhetik az adott zeneszerző, vagy mű keletkezésének hátterét.

Műsorainkat látványos koreográfiával és színpompás, nagy jelmezekkel gazdagítjuk, e téren is törekedve a folyamatos megújulásra.


Gazdagréti Közösségi Ház - Operett & Zenés Színház Program

2018 áprilisában a közösségi házzal együttműködve elindítottuk főleg szépkorúaknak szóló zenés színházi programunkat, egyre növekvő sikerrel. Itt már bemutatásra került vásári komédia, tematikus gálaműsor (Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Eisemann Mihály), és teljes operett előadás (Nádor Mihály: Babavásár, Kálmán Imre: Marica grófnő, Zerkovitz Béla: Egy zenés önéletrajz).

Huszka Jenőről szóló tematikus előadásunkat a Huszka örökösök is megtekintették, és gratuláltak a színvonalas múltidézéshez.


ERöMŰVHÁZ - Volt egyszer egy Király Színház

Az előadások során a nézők elé tárjuk, hogyan is született a magyar operett a Király utcában. Ez a színház volt az első budapesti teátrum, mely felkarolta a magyar operett ügyét. 1903-ban nyitotta meg kapuit, 20 évvel megelőzve az Operettszínházat (1923). Ebben a színházban csendültek fel először a Csárdáskirálynő, Sybill, Gül Baba, Mágnás Miska, János vitéz és a Marica grófnő  mai napig sokat játszott dalai, színpadán több mint 150  magyar operettet mutattak be. Előadássorozatunk középpontjában a Király Színházban játszott operettek, azok szerzői, és a színház igazgatóinak munkássága áll, mely lehetővé tette, hogy a magyar operett hungarikummá váljon.

Ezt az előadássorozatot 3 év kutatómunka előzte meg.

Az előadássorozat fő támogatója az Erzsébetvárosi Önkormányzat.


Megmentett művek

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy olyan művekhez nyúljunk, melyeket méltatlanul elfeledtek. De ahogy Julius Cesare mondta, "bátraké a szerencse".

Nádor Mihály: Babavásár

Sajnos a szerző páros a II. Világháború, a darab pedig a szocialista kultúrpolitikának áldozata lett, mert nem illett bele az 50-es, 60-as évek világába, - mint ahogyan a legtöbb operett. A Babavásár 1920-ban írták és 1922-ben mutatták be a Király Színházban. A mű egy igazi pesti operett, könnyed és fülbemászó dallamokkal átszőtt eredeti történet, amely bővelkedik fordulatokban és félreértésekben.

A szövegkönyvet részben újraírtuk, de a történeten nem változtattunk.

Zerkovitz: Egy zenés önéletrajz

A szerző életének fontosabb pillanatai jelennek meg a kor történelmének vetületében. A darab mi másról szólhatna, mint egy félig elképzelt Orfeumról, melynek igazgatója maga a Mester. A mulató társulata a szemünk előtt éli különös életét, s olykor észre sem vesszük, hogy saját érzéseik, konfliktusaik, szerelmeik és csalódásaik átcsapnak a nagybetűs Produkcióba. Az örökzöld melódiák mellett megelevenednek Zerkovitz Béla életének fontosabb pillanatai, sorsfordító dalai.

Az előadás létrejöttének fő támogatója az Erzsébetvárosi Önkormányzat.

Vinze Zsigmond: Anna bál

Művei mára feledésbe merültek, noha zeneileg a jól képzett operett szerzők közé tartozott. Életében néhány darabja eljutott külföldre, de korai halála miatt a világhírnév nem jutott ki neki osztályrészül. Már csak egy dal őrzi emlékét, a „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország…”, bár sokan nem tudják még az énekesek közül sem, hogy ez egy operett betétdala. A darab története a 1848-ban kezdődik egy bálon, ahol két családot akarnak összeházasítani: egy nagy múltú magyar- és egy nagytőkés cseh famíliát. A fiatalok számára az ekkor még nem kívánt házasságot a Szabadságharc akadályozza meg, de - ahogy egy operettbe lenni szokott - inkább az csak elodázza.

A mű az operettekre jellemző vidámsággal, fordulatokban és félreértésekben bővelkedik.